Soğuk Oda ve Önemi

17/04/2016
Soğuk Oda ve Önemi

Gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim günümüz modern insanının temel sorunlarından biri haline gelmiş durumda. Gıda ürünlerinde , gıdaların üretiminden hemen sonrasında başlayan süreçte tüketim zamanına kadar nitelikleri, özellikleri, kaliteleri değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklikler gıdanın tazeliğinden ,besin değerlerine ve hatta gıda maddelerinin bozulmasına kadar giden bir süreçtir. Bu sebeple ‘’Soğuk Zincir’’ tanımı gıda için son derece hayati bir önem arz etmektedir. Gıdaların üretim anındaki yüksek kalitesini tüketiciye aynı oranda sunmak için soğuk zincirin en önemli aşaması olan depolama süreç içinde çok önemli bir yer tutar. Soğuk Depolama, gıdaların niteliklerini korumakla beraber bozulmadan daha uzun süre saklanmalarını sağlar. Gıda ürünleri üreticiden tüketiciye ulaşana kadar  geçen süre içinde mutlaka doğru sıcaklıklarda setlenmiş Soğuk Odalarda depolanmalıdır. Bu depolama işlemi Soğuk Odalar sayesinde sağlanır. Soğuk Odada muhafaza edilen gıda ürünleri doğru saklama sıcaklıklarında ve doğru koşullarda muhafaza edildiği takdirde gıdalardaki mikrobiyolojik hareketlilik yavaşlatılıyor ve durma noktasına getiriliyor. Böylece Soğuk odalarda muhafaza edilen ürünlerin tazelikleri ve kaliteleri korunarak tüketiciye sunuluyor. Bu sebeplerden dolayı Soğuk odaların doğru tasarlanması ve doğru çalışması önemlidir. Soğuk odalar planlanırken hangi ürünün muhafaza edileceği, depolanacak ürün miktarı, saklama sıcaklıkları, ambalajın niteliği, sirkülasyon aralıkları gibi faktörler dikkatle incelenmelidir. Üreticiler ve gıda tedarikçileri için Soğuk odalar işletmelerdeki en önemli birimlerdir. Çünkü Soğuk odadaki bir aksilik direkt olarak ürünlerin bozulmasına ve tüketicilerde gıda zehirlenmesi gibi sağlık sorunlarına yol açar. Böylesi riskleri de dikkate alarak, Soğuk oda yaptırırken kaliteli ekipmanlar kullanılan ürünler tercih edilmeli ve servis güvencesi mutlaka gözetilmelidir.